London Grand Designs home offers almost 3,000 sq ft of warehouse space

20 Jun

Homes featured on Channel Four’s Grand Designs often have the ability to stop visitors in their tracks with their sheer vastness and unusual features. This three bedroom home is no different with a steel frame and 2800 sq ft of space. But you first have to step through an unimposing warehouse door on a North London street.

20.06.14 Designs 1

20.06.14 Designs 5

The main entrance is a gap in a Victorian terrace and is so modest, you’d be forgiven for walking straight past. But once inside, it opens up into an award-winning property designed by the owner Henning Stummel.

The property, called The Workshop, was once a furniture shop in the quiet backland site of London’s Royal College Street. But it has transformed into a stunning family home and architect’s studio.

The warehouse doors first open onto an internal parking space, but then follows glazed doors that open up into the steel-framed home. It has electrically operated skylights and huge windows,providing huge amounts of natural light.

John McDavid, of estate agents The Modern House, which is handling the sale, told PrimeLocation: “It would suit an artist as what you don’t get from the photos is the sense of light and volume – and it is all behind a factory front door.”

20.06.14 Designs 2

20.06.14 Designs 3

20.06.14 Designs 6

The main space is currently divided by a freestanding storage unit, which contains bookshelves for the architecture studio on one side and kitchen cupboards on the other.

The kitchen leads in turn to a dining area, and a sitting area to one side that has a wood-burning stove and folding doors onto a courtyard garden. There is a polished concrete floor throughout.

20.06.14 Designs 7

20.06.14 Designs 8

20.06.14 Designs 9jpg

The property also boosts a master bedroom with an ensuite bathroom and a walk-in wardrobe, a second double bedroom that looks onto a small courtyard, and a further bathroom. Upstairs is a third bedroom with a parquet wood floor, a shower room, and a study on the mezzanine overlooking the living space.

There is also plenty of storage and a large cellar.

Architect and owner Stummel explained: “We fell in love with the original industrial building. It was in a derelict state, but we really liked the beautiful space, the delicate structure and the peace and tranquility of this place.”

Please share your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26,068 other followers